Anyakönyvi ügyek / Anyakönyvi kivonat igénylése

Anyakönyvi kivonat igényléseAz anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény és az anyakönyvi feladatok ellátásának részletes szabályairól szóló 429/2017. (XII.20.) Kormányrendelet rendelkezései szabályozzák az anyakönyvi okirat kiállításának szabályait.
 
Anyakönyvi kivonatot (születési, házassági, bejegyzett élettársi kapcsolat, haláleset) Zalacsány Község Önkormányzatától lehet kérni.
 
Az anyakönyvi kivonat kiállítását az érintett, vagy az általa meghatalmazott személy kérheti.
 
Amennyiben a születési kivonatot nem az érintett vagy a szülője, házassági anyakönyvi kivonatot nem a férj vagy a feleség, a bejegyzett élettársi kapcsolat anyakönyvéből szóló kivonatot nem a felek kérik, más személy csak meghatalmazással és személyazonosításra alkalmas okmánnyal együtt igényelheti.
 
Kiskorú esetén a szülők vagy a szülők által meghatalmazott személy kérheti a kivonat kiállítását.
 
Halotti anyakönyvi kivonat kiállítását a hozzátartozó vagy az, akinek jogos érdeke fűződik a haláleset tényének igazolásához és ezen érdekeit igazolja, kérheti.
 
Amennyiben nem az anyakönyvi bejegyzésben szereplő személy igényli a kivonatot, közölni és szükség esetén igazolni kell, hogy a kivonatban szereplő személlyel milyen rokoni vagy jogi kapcsolatban áll.
 
Az anyakönyvi kivonat kiállítása iránti kérelmet bármelyik anyakönyvvezetőnél elő lehet terjeszteni (2010. évi I. tv. 73. § (5) bekezdés.)
 
Az anyakönyvi kivonat kiállítása illetékmentes.
Ügyintézési határidő: 8 nap.
 
Abban az esetben, ha anyakönyvi kivonatot nem az anyakönyvi esemény (születés, házasság, haláleset, bejegyzett élettársi kapcsolat) helye szerint illetékes anyakönyvvezetőnél kérelmezték, és még nem szerepel az  EAK-ban az esemény, akkor a kérelmet átvevő anyakönyvvezető megkeresi a papír alapú anyakönyvet nyilvántartó anyakönyvvezetőt az EAK-ba való rögzítés teljesítése végett.  Ezért célszerű a kérelmet annál az anyakönyvvezetőnél előterjeszteni, ahol az anyakönyvi eseményt nyilvántartják.
 
Előterjesztés formái:
 
1. Ügyfélkapun keresztül
 
A magyarorszag.hu honlapon a Család menüpontban található anyakönyvi kivonat menüpontra kattintva  https://www.magyarorszag.hu/szuf_fooldal#szolgaltatas_lista,CS.ANY
elérhetővé válik a kérelem.
A kérelmező kizárólag a saját anyakönyvi eseményéről igényelhet kivonatot.
 
2. E-papír szolgáltatás igénybevételével
Lehetőség van e-papír szolgáltatás igénybevételére is, https://epapir.gov.hu/  . Ebben az esetben az anyakönyvi kivonat kiállításához szükséges letölthető nyomtatvány kitöltését követően fel kell csatolni a kérelmet, indokolt esetben a meghatalmazást.
 
3. Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül
Az önkormányzat honlapján is megtalálható az E-ügyintézési felület : https://ohp-20.asp.lgov.hu/ugyinditas- anyakönyvi kivonat kiállítási kérelem.
 


Csatolt fájl(ok):« Vissza az előző oldalra!

Nemesbük Község Önkormányzata - Magyar