Történet

Nemesbük első írásos említése 1408-as évben történt, de már a koraközépkor óta bizonyíthatóan lakták, templommal és a Köszvényes patakon átkelővel rendelkező helység volt. 1557-ben Felsőbük néven említik, míg a településnek 1580-ban már Nemesbük a neve.

Lakossága jórészt kisnemesekből állott, mely a település nevében is szerepel. A török időkben a környező települések közül Nemesbük állt ellen a legtovább, csak 1629-től vált a Porta adófizetőjévé. Péter és Pál apostolnak szentelt templomát 1777-ben építették. A falu büszkesége a két boltíven nyugvó, többször átépített kőhíd, amely a település két felét köti össze. Történeti érdekesség, hogy a Pécsi Levéltárban őrzött dokumentumok tanúsága szerint lakóinak száma a középkorban több száz évig meghaladta a körzet legnagyobb városa Keszthely - lakosainak számát.

Lakóinak száma 2006. január 1-én 623 fő. Fejlett infrastruktúrával rendelkezik, kiépített villany, ivóvíz, gáz és telefonhálózattal, a csatornarendszer is jó részt kiépítésre került, az ellátatlan területek csatlakoztatása folyamatban van. Tervezik a kábeltelevízió és internethálózatot magában foglaló rendszer építését is.

Közös Körjegyzőséget tart fenn 1996. január l-től Zalaköveskúttal, míg 2001. január l-től 2006. január l-ig Felsőpáhokkal. A község önálló építéshatósági jogkörrel rendelkezik.

A település életében egyre jelentősebb részt vállalnak a civil szervezetek. A falu arculatát áldozatos munkával megszépítő Nemesbük "Sz"építő - Környezetvédő, Tömegsport és Kultúrális Egyesület, Nemesbükért Alapítvány és a helyi Kinizsi Sportkör, mely több mint 40 éve elégíti ki a sportolni vágyók igényeit és melynek íjász szakosztálya komoly regionális sportsikereket ért el.

Római Katolikus templomában Kovács János esperes úr teljesít lelkészi szolgálatot.Elérhetőségek

Nemesbük Község Önkormányzata

8371 Nemesbük,
Petőfi S. u. 1.
Telefon:
+36/83/344-888
+36-30/893-6380
E-mail küldése
Nemesbük Község Önkormányzata - Magyar